Pobieranie danych...

data dodania: 07.04.2020
codzienne aktualności na pulpicie - pobierz bezpłatną aplikację

Samorządowe zakłady budżetowe są jednak zobowiązane do przesłania sprawozdania finansowego za 2019 r. do Szefa KAS

Pierwotnie Ministrostwo Finansów informowało, że samorządowy zakład budżetowy nie ma obowiązku złożenia sprawozdania finansowego za rok 2019 do Szefa KAS. Z najnowszego wyjaśnienia MF wynika, że jednak taki obowiązek zakład ma.

Pismo MF:

Samorządowe zakłady budżetowe są zobowiązane do sporządzenia sprawozdania finansowego – zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. w sprawie rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego, jednostek budżetowych, samorządowych zakładów budżetowych, państwowych funduszy celowych oraz państwowych jednostek budżetowych mających siedzibę poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. z 2020 r. poz. 342 ze zm.) stanowiącym akt wykonawczy do ustawy o finansach publicznych – oraz przesłania sprawozdania finansowego do Szefa KAS, w myśl postanowień art. 27 ust. 2 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U. z 2019 poz. 865 ze zm.).

W celu sporządzenia i przesłania do Szefa KAS sprawozdania finansowego samorządowego zakładu budżetowego należy korzystać ze schemy OrganizacjaInna_v1-0 dostępnej na stronie: https://www.gov.pl/web/kas/struktury-e-sprawozdan.

Aktualnie trwają prace nad udostępnieniem funkcjonalności przygotowywania sprawozdań wg tej schemy w bezpłatnej aplikacji e-Sprawozdania Finansowe udostępnionej przez Ministerstwo Finansów. Do momentu uruchomienia tej możliwości sprawozdania można przekazywać do Szefa KAS z wykorzystaniem interfejsu programistycznego API (https://www.podatki.gov.pl/e-sprawozdania-finansowe/pliki-do-pobrania/), co oznacza że podmioty zobowiązane mogą wysłać przedmiotowe sprawozdanie z własnych systemów (np. księgowych).

Podpisano: Wydział Rozwoju Systemów Skarbowych, (MH)

Departament Poboru Podatków Ministerstwo Finansów

INFORLEX Twój Biznes KORONAWIRUS i tarcza antykryzysowa

Już w sprzedaży!

Kompleksowa baza wiedzy dla wszystkich, którzy zostali zmuszeni do stosowania nowych przepisów tzn. tarczy antykryzysowej. Doradzamy, odpowiadamy na pytania, interpretujemy przepisy. Wyjaśniamy, jak w praktyce korzystać z tarczy antykryzysowej, jak prawidłowo wypełniać i składać wnioski o pomoc, kto i na jakich zasadach może korzystać ze zwolnień ze składek ZUS. Teraz dwa dostępy w cenie jednego! Pracuj z domu! Dziel się dostępem ze współpracownikami.

Kup już za: 98.00 zł

Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
Notyfikacje