do góry
Pobieranie danych...
 
data dodania: 06.11.2019
codzienne aktualności na pulpicie - pobierz bezpłatną aplikację
 

W urzędach bez słodyczy

Koniec z niezdrowymi przekąskami podczas oficjalnych spotkań. Resort zdrowia chce, by ministerstwa zastąpiły słodkości i paluszki owocami i warzywami - poinformował Dziennik Gazeta Prawna.

Jak poinformował dziennik w ubiegłym tygodniu, kryteria zdrowotne przy zamówieniach publicznych to pomysł Ministerstwa Zdrowia na walkę z niezdrowym odżywianiem. – W MZ mocno ograniczyliśmy zakupy słodyczy i będziemy chcieli przekonać do tego wszystkie urzędy. We wszystkich zmianach należy zaczynać od siebie i rząd powinien szczególnie zwracać na to uwagę – powiedział DGP wiceminister Janusz Cieszyński.

Ma to się wpisywać w szerszą politykę przeciwdziałania otyłości. Resort przygląda się jednocześnie, jak w sąsiednich państwach funkcjonuje podatek od cukru i inne tego rodzaju rozwiązania, bo coraz więcej środowisk domaga się, by wprowadzać je w Polsce. W ostatnich dniach zaapelował o to główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas.

Jak pisze DGP, do podatku od cukru – a nawet szerzej – od niezdrowej żywności resort zdrowia nie jest na razie przekonany. – Przyglądamy się różnym rozwiązaniom, bo niewątpliwe wzrost spożycia cukru prowadzi do negatywnych efektów zdrowotnych. Zaproponujemy rozwiązania, które najbardziej przyczynią się do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa. Czy podatek to najlepszy sposób? Takiego przekonania jeszcze nie mamy – podkreśla wiceminister Cieszyński.

Zdaniem gazety skłania się natomiast ku temu GIS, który w swoim wcześniejszym stanowisku zaapelował o podjęcie dyskusji na temat wprowadzenia przepisów prawnych ograniczających spożycie cukru. – Można osiągnąć ten cel wprowadzając np. podatek od cukru, tak aby jego struktura zachęcała do zmiany receptur przez producentów żywności. Ponadto pozyskane za pomocą takiego podatku środki pozwoliłyby na stworzenie nowego źródła budżetowego dla finansowania publicznego systemu ochrony zdrowia, a w szczególności takich jego elementów jak promocja zdrowia i profilaktyka – przekonuje Jarosław Pinkas.

DGP twierdzi, że polski rząd rozważa też inne mechanizmy. – Mamy w systemie zamówień publicznych wiele ofert, które dotyczą produktów spożywczych. W mojej ocenie nie ma powodów, żeby nie uwzględniać kryteriów zdrowotnych, wybierając to, co zostanie kupione za publiczne pieniądze – przekonuje cytowany przez DGP Janusz Cieszyński. I dodaje, że choć są sytuacje, gdy formuła spotkania wymaga, by postawić na stole jakieś przekąski, to przecież nie muszą to być paluszki czy ciastka, mogą być za to warzywa i owoce. – Myślę, że byłoby to z korzyścią i dla zdrowia uczestników takich spotkań, i dla tych, którzy te produkty dostarczają, czyli polskich rolników – podkreśla.

na podst. Agata Szczepańska, Mariusz Szulc/DGP z 31.10.2019

CN - Nowa matryca stawek VAT – Towary

1 kwietnia 2020 r. nastąpią dwie rewolucyjne zmiany dla podatników. Według nowych zasad będziemy klasyfikować usługi i ustalać stawki VAT. Każdy podatnik VAT musi prawidłowo zakwalifikować usługę, stosując aktualny numer CN zamiast dotychczasowego z PKWiU 2008. Po ustaleniu numeru CN musi przyporządkować właściwą stawkę VAT, gdyż nowa klasyfikacja spowoduje również zmianę stawek VAT na wiele produktów. Książka jest jedyną publikacją na rynku, która zawiera pełne zestawienie wszystkich towarów wymienionych w nowej klasyfikacji. Do każdej pozycji CN

Kup już za: 249.00 zł

Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od INFORRB Platforma Rachunkowości Budżetowej i Prawa Pracy
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK