Posiłki profilaktyczne również w formie bonów, talonów, kuponów
Od 9 lipca 2019 r. weszły w życie nowe przepisy regulujące sposoby zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych - bezpłatnych posiłków profilaktycznych . Dotychczas w przypadku gdy pracodawca nie miał możliwościwydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, mógł zapewnić im w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych. Drugim sposobem było przyrządzanie tych posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych od pracodawcy produktów.
Po zmianie rozszerzono katalog sposobów zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych o możliwość zastosowania przez pracodawców bonów, kuponów, talonów żywieniowych oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku. Dzięki temu pracodawcy (zwłaszcza mali i średni przedsiębiorcy) którzy nie mają możliwości logistycznych pozwalających na wydawanie tego typu posiłków swoim pracownikom, będą mogli spełnić ustawowy obowiązek wobec pracowników. Jest to duże ułatwienie dla przedsiębiorców zatrudniających pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych.
Takie zmiany wprowadziło rozporządzenie Rady Ministrów z 12 czerwca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 2019 r., poz. 1160)
oprac. Agata Pinzuł
CN - Nowa matryca stawek VAT – Towary
1 kwietnia 2020 r. nastąpią dwie rewolucyjne zmiany dla podatników. Według nowych zasad będziemy klasyfikować usługi i ustalać stawki VAT. Każdy podatnik VAT musi prawidłowo zakwalifikować usługę, stosując aktualny numer CN zamiast dotychczasowego z PKWiU 2008. Po ustaleniu numeru CN musi przyporządkować właściwą stawkę VAT, gdyż nowa klasyfikacja spowoduje również zmianę stawek VAT na wiele produktów. Książka jest jedyną publikacją na rynku, która zawiera pełne zestawienie wszystkich towarów wymienionych w nowej klasyfikacji. Do każdej pozycji CN