Pobieranie danych...

drukujpomniejsz czcionkępomniejsz czcionkępowiększ czcionkę
data dodania: 14.03.2014
codzienne aktualności na pulpicie - pobierz bezpłatną aplikację

Gospodarka odpadami - sprawozdania w 2014 r.

Większość sprawozdań za 2013 r. dotyczących obowiązków wynikających z przepisów o gospodarce odpadami należy złożyć w marcu. Przedsiębiorcy mogą mieć kłopot z ustaleniem, czy i jakie sprawozdania powinni złożyć. Przedstawiamy w tabelarycznym zestawieniu obowiązki sprawozdawcze przedsiębiorców związane z gospodarką odpadami.

Większość sprawozdań za 2013 r. dotyczących obowiązków wynikających z przepisów o gospodarce odpadami należy złożyć w marcu. Przedsiębiorcy mogą mieć kłopot z ustaleniem, czy i jakie sprawozdania powinni złożyć. Tym bardziej że obowiązki te wynikają z wielu różnych ustaw. Co więcej, ten obszar sprawozdawczości podlega ciągłym zmianom.

I tak, od tego roku nie ma obowiązku wypełniania i składania do wojewódzkiego inspektoratu ochrony środowiska wykazów za II półrocze 2013 r., zawierających informacje i dane wykorzystane do ustalenia opłat za korzystanie ze środowiska.
Wykazy i opłaty za korzystanie ze środowiska za 2013 r. należy przesyłać jedynie marszałkowi województwa w terminie do 31 marca 2014 r.

Zobacz tabelaryczne zestawienie obowiązków sprawozdawczych z zakresu gospodarki odpadami »

Zbiegi tytułów do ubezpieczeń – po zmianach w oskładkowaniu umów zlecenia (książka)

W publikacji przedstawiono najważniejsze zasady rozstrzygania zbiegu tytułów do ubezpieczeń - umowy cywilnoprawnej z innymi tytułami ubezpieczeniowymi. Zmiany w tym zakresie, obowiązujące od 1 stycznia 2016 r., sprawiają płatnikom wiele trudności. Autorzy książki, specjaliści ZUS z wieloletnim doświadczeniem, za pomocą praktycznych przykładów, porównań i wzorów formularzy wyjaśniają najczęstsze problemy, które napotykają płatnicy składek przy ustalaniu składek w sytuacji zbiegu tytułów ubezpieczeniowych.

Kup już za: 49.00 zł